Wednesday 16 September 2015

Adaletsizlik karşıtı eserleriyle Kolombiya duvarlarını renklendiren kadın: Bastardilla


Kolombiya canlı ve rengarenk sanatıyla göz doldurur. Ressam Fernando Botaro ve Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez gibi ünlü isimlerin evi olan Kolombiya’da şu sıralar Kolombiya tarihine ve sosyal ve politik olaylara ilişkin dikkat çekici grafiti eserleri sokakları süslemeye başladı.


Grafiti Kolombiya’da ilk patlamasını, 1964’te başlayan Kolombiya İç Savaşı’nda yaşadı. Sanatçılar savaş ve yanlış politikalar ile ilgili hayal kırıklıklarını duvarlara yansıtarak ifade etmeyi seçtiler. Şimdilerde de sokaklara taşan sanat, sosyal ve politik tavırlar üzerinde belirleyici bir güç olarak rol oynuyor.


Bastardilla, Kolombiya’nın başkenti Bogota’da yaşayan ün salmış bir sanatçı. Eserleri şimdiden dünyanın her yerinden takdir edilmeye başladı. Sanatçı hakkında çok fazla bilgi yok; çünkü kendisi biraz anonim kalmayı tercih eden bir insan.


Eserlerinin çoğu feminizm etrafında şekilleniyor. Latin Amerikalı kadınların davalarıyla ve Güney Amerika’daki vahşetin durdurulması için verilen kavgalarla ilgili eserler yapıyor. “Kolombiya’da, şiddet hala var olan bir şey. Hala daha bulaşıcı bir hastalık gibi yayılan bir şey ve nereden kaynaklandığını bilemiyorum” diyor. Var olan şiddetin büyük bir kısmını polislerin gücünü kötüye kullanmasının oluşturduğunu söylüyor ve bunun evrensel olduğunu.


En yeni işlerinden biri de Mexico City’de yapmış olduğu bir duvar süslemesi. Gallery Fifty24MX adındaki sanat galerisinin düzenlediği MANIFESTO isimli sanat buluşmasında sergilenen eser, gelenlerin beğenisini topladı. Meksika, İtalya, Kolombiya, Arjantin ve Amerika’dan gelen pek çok sanatçının katıldığı projede, Bastardilla’nın yaptığı eserde, yay ve kalemlerle silahlanmış gençler bir kitabın üzerinde oturmuş halde ifade edilmiş, kitabın alt kısmına ise aceleyle yazılmış gibi görünen şu sözler eklenmiş: “Onları sağ bir şekilde geri istiyoruz”. Eser, geçen sene Guerrero, Iguala bölgesinde polis tarafından alıkonulan 43 üniversite öğrencisinin anısını yansıtıyor. Daha sonrasında öğrenciler polis tarafından çetelere sunulmuş ve çete üyeleri tarafından katledilmişti.


Yine de, kadın konuları Bastardilla’nın en çok işlediği konular diyebiliriz. “Bir kadın olarak, bu gerçekliklerle savaşmak zorundayım, insanların beni aşağılamaya çalışması ve pek çok konuda göz önünde bulundurulmamam gibi konularla. Ve Dünya’ya karşı da savaşmalıyım, hala çoğunlukla erkeklerin etrafında dönen dünyayla” diyor Bastardilla.


En popüler işlerinden birisi “Minga!” ismini verdiği bir eseri, Amazon Kichwa dialektinde, toplu olarak yapılan ve sosyal alanda yarar sağlayan iş anlamına geliyor. Kolombiya’nın değişik bölgelerinden bir araya gelip, insanlar arasındaki bağı güçlendiren ve topraklarının onurunu korumak için ne yapabileceklerini beraber bulmak için barışçıl toplu bir yürüyüş hareketi oluşturan insanları anlatıyor.








No comments:

Post a Comment